Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Γ. Λαγουδάκης: Ζήτημα επιβίωσης η ανατροπή και η ρήξη

Την προοπτική της ανάπτυξης του Περάματος με τους εργαζόμενους και την κοινωνία, τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το λιμάνι με βάση την αλλαγή πολιτικής, απαλλαγμένης από τις μνημονιακές επιταγές, αλλά και τη μάχη ενάντια στον νεοναζισμό που έχει ταλανίσει τις φτωχές, εργατικές γειτονιές του Περάματος, αναδεικνύει στην "Α" ο υποψήφιος δήμαρχος με τη δημοτική κίνηση πολιτών Μαζί για την Ανατροπή Γιάννης Λαγουδάκης.
 
  * Το Πέραμα, μια πόλη που παραδοσιακά "ζει" από τη ναυπηγοεπισκευή, τους ναυτικούς και τις ευρύτερες δραστηριότητες του λιμανιού, βιώνει δραματικά τις συνέπειες της κρίσης και των Μνημονίων. Μπορεί η κατάσταση να ανατραπεί;
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα που απέμεινε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και αποτελεί τον βασικό οικονομικό πνεύμονα, ίσως σήμερα τον μόνο, της πόλης του Περάματος. Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και Πέραμα είναι βίοι παράλληλοι ως προς την ιστορική τους πορεία και την ανάπτυξή τους. Για τη δημοτική κίνηση πολιτών Περάματος Μαζί για την Ανατροπή, το σημαντικό σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είναι να μαυριστούν και να καταδικαστούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που μας οδήγησαν με τις λογικές και τις πρακτικές τους στην τεράστια ανθρωπιστική σημερινή κρίση και ταυτοχρόνως να ενισχυθούν οι δυνάμεις που μπορούν να δώσουν αγώνες στη βάση των κρίσιμων προβλημάτων και θα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και της περιοχής μας.
Η ανατροπή των Μνημονίων, των βάρβαρων μέτρων, καθώς και της κυβέρνησης που τα προωθεί, είναι όχι μόνο θέμα πρώτης προτεραιότητας, αλλά και βασική προϋπόθεση επιβίωσης για όλους και όλες μας. Τώρα που η βαρβαρότητα μας έχει περικυκλώσει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανατροπή και τη ρήξη.
* Το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού συγκεντρώνεται στην περιοχή του Περάματος και του Ικονίου. Παράλληλα, η ναυπηγοεπισκευή καταρρέει. Μπορεί το Πέραμα, με αλλαγή πολιτικής, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση; Μπορεί η δημοτική αρχή να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση;
Εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους όμορους δήμους της περιοχής, για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της πόλης μας. Μας ενδιαφέρει αυτή η προοπτική, γιατί μπορεί να βγάλει τη Ζώνη από την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει, με άμεσες συνέπειες την ανεργία και τον οικονομικό μαρασμό της πόλης του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ταυτόχρονα, πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, που, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οδηγούν στις γνωστές τραγωδίες.
Μια τέτοια προοπτική δεν είναι εύκολη. Απαιτείται σύγκρουση με τις πολιτικές της αποβιομηχάνισης που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή με τη συνέργεια της Ε.Ε., επιδιώξεις για ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα του ΟΛΠ σε ιδιώτες, που βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τη συνέχιση της ύπαρξης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αφού σε αυτόν ανήκουν οι χώροι και οι υποδομές.
Η δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους με συνέπεια και συνέχεια, συντονίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, να θέσει με τεκμηριωμένο τρόπο τα αιτήματα που θα αλλάξουν τη σημερινή απαράδεκτη πραγματικότητα και να συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση του αναγκαίου αγώνα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του κόσμου της εργασίας, στην προσπάθεια της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.
Δουλεύουμε στην κατεύνθυση ώστε να αξιοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ζώνη του Περάματος και που θεωρούμε ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, της ανάπτυξης της περιοχής, στον σεβασμό του πολίτη και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, όπως η μακρόχρονη ναυπηγοεπισκευαστική παράδοση, η συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία, η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στο χρόνο εκτελέσεως των εργασιών, η πλεονεκτική γεωγραφική τοποθεσία και η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών.
* Τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών αλλά και η γενικότερη εικόνα στις γειτονιές δείχνουν ότι ο φασισμός έχει βρεί εύφορο έδαφος στο Πέραμα.
Σήμερα είναι περισσότερο προφανές από ποτέ πως μετά από συνεχόμενες δολοφονικές επιθέσεις στο Πέραμα, αλλά και σε άλλες φτωχές εργατικές γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας, κανένας δεν δικαιούται πλέον να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Η μάχη εναντίον του ναζισμού αποτελεί μια άμεση και επιτακτική προτεραιότητα της δημοτικής μας κίνησης. Για να αντιμετωπίσουμε όμως τον φασισμό και να γιατρέψουμε τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις ρίζες του προβλήματος. Όταν βασικές παραγωγικές δομές ξεπουλιούνται, κοινωνικές υπηρεσίες αφήνονται να παρακμάσουν, η ανεργία αυξάνεται και οι δημότες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, όταν μετανάστες αλλά και Έλληνες κυριολεκτικά μαχαιρώνονται στους δρόμους, η προσήλωση στη μάχη κατά των μνημονιακών πολιτικών αλλά και του φασισμού που τις συνεπικουρεί αναβαθμίζεται σε ένα ζήτημα επιβίωσης. Και αυτό γιατί μπορεί η φτώχεια και ο φασισμός να αποτελούν έναν θανατηφόρο συνδυασμό, όμως είμαι σίγουρος πως ένα μαζικό, ενωτικό και προοδευτικό μετώπο στο Πέραμα δεν θα επιτρέψει σε καμία συμμορία να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά, αντιδραστικά και παραλυτικά στην προσπάθεια τη δική μας αλλά και όλων των Περαματιωτών να ανατρέψουμε την πολιτική της κοινωνικής βαρβαρότητας.

 http://www.avgi.gr/article/2233900/g-lagoudakis-zitima-epibiosis-i-anatropi-kai-i-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου